Wat moet je allemaal aankopen als je wil paardrijden?

paardrijden

Wat moet je allemaal aankopen als je wil paardrijden?

Paardrijden is een van de duurste sporten of hobby’s die je kan beoefenen. Je hebt niet alleen een aangepaste outfit nodig, ook is het belangrijk dat je paard de juiste zorg en materialen krijgt om het rijden zo aangenaam mogelijk te maken. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over welke paarden producten je zeker moet aankopen voor je start met paardrijden.

Zorg voor een aangepaste outfit

Een groot deel van je extra kosten die je maakt voor paarden producten gaat naar de outfit die je moet aankopen. Wanneer je start met paardrijden kan je eventueel nog sportieve kledij aandoen in afwachting van een echte paardrij outfit, maar dit wordt niet echt aangeraden om verschillende redenen.

Een belangrijk element van je outfit zijn je paardrijlaarzen. Doordat deze meestal tot aan je knieën komen, zorgen zij voor extra steun aan je hiel en je onderbenen. Daarnaast zorgt de hak ervoor dat je voet ook niet te ver in de stijgbeugel zit. Indien je van je paard zou vallen, zorgt dit er namelijk voor dat je voet niet in de stijgbeugel blijft hangen. Daarom wordt het ten zeerste afgeraden om schoenen te dragen met een platte zool tijdens het rijden.

Ook een echte paardrijbroek wordt aangeraden tijdens het rijden. Deze bevat namelijk geen naden waardoor je geen risico loopt op schuurplekken op de binnenkant van je benen. Wat het bovenstuk betreft, is het belangrijk dat dit geen T-shirt of vest is dat door de wind veel geluid kan maken. Hierdoor kan je paard namelijk onrustig worden en op hol slaan. Kies daarom voor een bovenstuk dat nauw aansluit om gevaarlijke situatie te vermijden. Het laatste onderdeel van je outfit, maar zeker niet minder belangrijk, is een goede helm. Zorg ervoor dat deze niet te los zit om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Een kinsluiting heeft hierbij ook de voorkeur.

Zorg voor bescherming voor je paard

Ook voor je paard moet je een aantal zaken aankopen. Een zadel en een zadeldoek zijn hierbij belangrijke onderdelen. Een zadeldoek zorgt ervoor dat het zadel op zijn plaats blijft zitten tijdens het rijden waardoor je paard geen ongemakken ervaart. Een zadel zorgt er dan weer voor dat de druk en het gewicht wordt verdeeld over de rug waardoor het voor je paard minder zwaar is. Een extra paardendeken kan je ook aankopen wanneer je paard in koude of regenachtige periodes vaak buiten staat.

Om je paard te kunnen vastzetten tijdens onder meer het wassen, zijn halsters erg belangrijk. Zij zorgen ervoor dat je een paard op een veilige manier kan vastzetten zodat ze niet kunnen gaan lopen. Ook bij halsters heb je verschillende mogelijkheden in materialen. Zo bestaan er halsters uit nylon of suède, maar ook uit leder. Een halster uit leder is vaak duurder in aankoop, maar het gaat ook langer mee dan andere materialen. Zorg er daarnaast voor dat een halster goed aansluit op het lichaam van je paard.

Essentiële uitrusting voor een onvergetelijke paardrijervaring!

Als je de prachtige wereld van het paardrijden wilt betreden, is het belangrijk om te weten welke essentiële uitrusting je nodig hebt. Of je nu een ervaren ruiter bent of net begint. De juiste uitrusting is van cruciaal belang voor zowel je veiligheid als het welzijn van het paard. Om te beginnen is een goed passende rijhelm absoluut noodzakelijk om je hoofd te beschermen bij een eventuele val. Daarnaast is een comfortabel paar rijlaarzen met een stevige zool essentieel om je voeten te ondersteunen en grip te bieden. Vergeet ook niet een paar stevige en goed passende rijhandschoenen om de teugels stevig vast te kunnen houden en je handen te beschermen. Een goed passend zadel en bijpassend hoofdstel zijn van vitaal belang voor jou. Om jezelf en je paard zichtbaar te maken tijdens ritten in het donker, zijn reflecterende veiligheidsvesten aan te raden. Vergeet tot slot niet om altijd een EHBO-kit bij je te hebben voor het geval van kleine verwondingen. Met de juiste uitrusting ben je klaar om te genieten van de vrijheid en de verbinding die paardrijden te bieden heeft.

 

 

Deel dit artikel