Mijn vogel bijt me: oorzaken en oplossingen

vogel bijt

Mijn vogel bijt me: oorzaken en oplossingen

Sommige siervogels kunnen behoorlijk temperamentvol zijn. Het houden van een huisdiervogel kan ingewikkeld worden als hij je bijt of pikt elke keer dat je dicht bij hem probeert te komen.

Veel vogelsoorten komen steeds vaker voor in de huiselijke omgeving. Van kanaries tot papegaaien, grasparkieten, tortelduifjes en valkparkieten (en nog veel meer), onze gevederde vrienden zijn er in alle soorten en maten. Helaas kan de relatie tussen dier en verzorger soms verstoord raken en ontstaan ​​er problemen. Een voorbeeld hiervan is wanneer een vogel zijn eigenaar bijt. Als je vogel je bijt, lees dan zeker verder. Dit is de oorzaak van dit gedrag. Je leert ook hoe je het in de kiem kunt smoren voordat het gewoon gedrag wordt.

Waarom bijt een vogel?

Bijna alle vogels bijten (of liever pikken of pikken) met hun snavels. Dit is wat er gebeurt als hun overlevingsstrategieën hebben gefaald. Ze kunnen zich ook in een extreme situatie bevinden. Zelfs de meest hulpeloze vogels (zoals een kanarie) zullen je met hun snavel proberen te prikken als je ze oppakt. Om deze en vele andere redenen mag u uw vogels natuurlijk nooit ruw behandelen.

Er moet echter worden opgemerkt dat vogels die behoren tot de orde zangvogels (zangvogels met meer dan 6500 soorten) zelden hun snavel gebruiken. Uitzonderingen zijn wanneer ze zaden willen zingen, eten of kraken. Een mandarijnspreeuw (Sturnus sinensis), bijvoorbeeld, zal je bijna nooit proberen te pikken, ongeacht de situatie. En zelfs als hij het probeert, zal hij je geen pijn doen.

Bij vogels van de orde Psittaciformes ligt het echter anders. Deze bestelling omvat papegaaien, parkieten en vele andere vogels die bekend staan ​​om hun intelligentie en persoonlijkheid. De meeste soorten die tot deze groep behoren, hebben sterke, gebogen snavels. Hiermee breken ze in het wild de schillen van vruchten en zaden open. Door de aard van hun snavels kunnen ze er ook schade mee aanrichten.

Een andere factor is dat veel papegaaien en grote vogels geknipte vleugels hebben en niet weg kunnen vliegen van vijandelijke contacten. Een kanarie zou dit bijvoorbeeld doen. Rekening houdend met karakter en persoonlijkheid zal de papegaai niet aarzelen. Dus gebruikt hij zijn snavel en klauwen om je pijn te doen als hij je als een bedreiging ziet.

Bijtgedrag van vogels aanpakken: Oorzaken en oplossingen voor harmonie

Het bijtgedrag van vogels kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om de juiste aanpak te vinden om dit probleem aan te pakken. Ten eerste kunnen vogels bijten uit angst of verdediging. Ze kunnen zich bedreigd voelen door bepaalde geluiden, bewegingen of zelfs nieuwe omgevingen. In dit geval is het belangrijk om rustig en geduldig met de vogel om te gaan, en langzaam vertrouwen op te bouwen door middel van positieve interacties en beloningen. Ten tweede kunnen vogels bijten uit verveling of frustratie. Het is essentieel om een stimulerende omgeving te bieden met voldoende speelgoed, uitdagingen en afleidingen om hun energie kwijt te kunnen. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn ook belangrijk. Ten slotte kan bijtgedrag ook een teken zijn van fysiek ongemak of gezondheidsproblemen. Het is verstandig om een dierenarts te raadplegen om mogelijke medische oorzaken uit te sluiten. Met geduld, begrip en de juiste benadering kan het bijtgedrag van de vogel worden verminderd en kan een positieve relatie met de eigenaar worden opgebouwd.

Meer over vogels

Meer over vogels, en andere huisdieren, kun je vinden op ons Huisdierenblog: Snuffels en Sniffels.

 

 

Deel dit artikel